+386 059 344 100 hotel@betnava.si

Okusni recepti I FEEL local

Domača ocvirkovka

 

Sestavine:

- 250 g gladke moke

- 250 g ostre moke

- ščep soli

- 20 g kvasa

- 1 žlička olja

- 1 rumenjak

- 100 g domačih ocvirkov

 

Priprava:

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo tri žlice mlačne vode in žličko moke. Premešamo in pustimo, da vzhaja. Ta kvasec pomešamo s preostankom moke, oljem in soljo. Dolijemo mlačno vodo in umešamo gladko testo, ki ga pustimo počivati 30 min. 

Testo raztenimo in ga oblikujemo v krog, ki ga premažemo z rumenjakom po katerem posujemo ocvirke.

Pečemo pri 180°C, 15 min

 

 

Okusna gobova juha

 

Sestavine:

- 200 g svežih jurčkov

- 3 krompirji

- 1 velika čebula in 2 stroka česna

- 4 vejice peteršilja

- 2 lovorjeva lista 

- ščep soli in popra

- moka za zgostitev

- kisla smetana

 

Priprava:

Na par kapljicah olja prepražimo na drobne koščke narezano čebulo. Ko postrekleni, dodamo sveže, na lističe narezane jurčke (lahko tudi mešane gobe) in na kocke narezan krompir. Vse skupaj pražimo na zmernem ognju 10 minut. V kolikor želimo lahko v manjših količinah dodamo tudi zelenjavo, kot so korenček, grašek in por.  Dodamo lovorov list, stisnjen česen, del peteršilja in zalijemo z vodo. Dodamo sol in poper po okusu. Kuhamo dokler niso gobe in krompir kuhani. Za zgostitev lahko del krompirja pretlačimo ali pa dodamo žlico moke, ki smo jo pred tem umešali v hladno vodo.

Kuhamo še 5 minut nakar dodamo preostali sesekljan peteršilj, lahko tudi drobnjak in žlico kisle smetane. 

Čas priprave: 1 ura

 

Naše priporočilo: Juha je okusna že sama po sebi, v kolikor pa želimo piko na i pa jo postrežemo z domačimi ajdovimi žganci z zabelo.

 

Štajerska kisla juha z ajdovimi žganci

 

Sestavine:

-300 g ajdove moke

-800 g svinjskega mesa

- 2 čebuli in 5 strokov česna

- črni poper v zrnju, sol, timijan, lovor, majaron

- 4 krompirji in 4 korenčki

-žlička masla in žlička moke

- 2 žlici kisle smetane, jabolčni kis po okusu, 2 dcl rdečega suhega vina 

 

Priprava:

Priprava ajdovih žgancev: Zavremo liter osoljene vode in ko zavre, vanjo stresemo moko in počakamo, da nastane kepa, v katero naredimo na sredini luknjo s kuhalnico. Lonec nato pokrijemo in kuhamo na zmerni temperaturi še 20 minut. Po 20-ih minutah odlijemo tekočino in premešamo žgance, ki jih pustimo še nekaj minut odležati.

Priprava štajerske kisle juhe: V 3l vode damo vso narezano  zelenjavo, začimbe in meso in pustimo, da se kuha pol ure. Po 30-ih minutah dodamo vino, smetano in kis. Nato dobro premešamo, pustimo odležati cca. 5 minut in nato postrežemo skupaj z ajdovimi žganci. 

Čas priprave: 1 ura

 

Naše priporočilo: Zelo pomembno je, da juha malo počiva. Ne postrežemo vrele.

 

Čemaževa kremna juha

 

Sestavine:

- 2 žlici olivnega olja

- šop čemaževih listov

- 2 srednja velika krompirja

- 1 srednje velika čebula

- muškatnin orešček

- jušna osnova

- sol in poper po okusu

- 4 žlice kisle smetane 

 

Priprava:

Priprava: Sesekljamo čebulo, ki jo prepražimo na olivnem olju.V pol litra vode damo kuhati krompir, ki ga predhodno narežemo na kocke. Ko je mehek, mu dodamo čemaževe liste in jušno kocko. Kuhamo cca. 5 minut in nato dodamo nastrgan muškatni orešček in kislo smetano.Nato s paličnim mešalnikom dobro pretlačimo , da nastane gladka zmes, ki je ni treba zgoščevati. Juho pokrijemo in pustimo odležati 5 minut in jo nato postrežemo. 

Čas priprave: 1 ura

 

Naše priporočilo: Najbolj okusna čemaževa juha je pripravljena iz svežega čemaža.

 

Bučna kremna juha iz muškatne buče

 

Sestavine:

- majhna muškatna bučka

- 1 čebula in 2 stroka česna

- 1 žlička mlete sladke rdeče paprike

- 2 žlici olivnega olja

- jušna kocka

- sol in poper po okusu

- smetana za kuhanje

- 1 žlička bučnega olja za dekoracijo in nekaj bučnih semen 

 

Priprava:

Priprava: 

Bučko razpolovimo, odstranimo  semena in jo olupimo, nato jo narežemo na manjše kose. Nato sesekljamo čebulo in česen, ki ju prepražimo na olivnem olju. Nato dodamo kose buče in pražimo cca. 20 minut. Po 20-ih minutah solimo in popramo po okusu, dodamo rdečo papriko. Nato dolijemo 1 dcl vode in dodamo jušno kocko. Vse skupaj premešamo in kuhamo na zmernem ognju 45 minut. Ko je kuhano,s paličnim mešalnikom dobro pretlačimo, dodamo smetano za kuhanje in ponev pristavimo na ogenj, da zavre. Ko zavre, odstavimo in pustimo odležati 5 minut. Nato postrežemo juho v globoke krožnike in okrasimo z bučnim oljem in z bučnimi semeni. 

Čas priprave: 1 ura

 

Naše priporočilo: Kot dodatek k juhi se odlično podajo malce popražena bučna semena.

 

Ajdova kaša z jurčki

 

Sestavine:

- 200 g ajdove kaše

- 500 g jurčkov

- 1 velika čebula

- 2 stroka česna

- 1 dcl sladke smetane

- 3 stroki česna

- 50 g masla

- ščep soli in popra

- peteršilj

 

Priprava:

V slani vodi kuhamo ajdovo kašo na zmernem ognju nekje 20 minut. Ko nabrekne, jo odcedimo. Gobe očistimo, operemo in osušimo s papirnato brisačo. Razrežemo jih na debele lističe. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Pristavimo večjo ponev, na kateri razpustimo maslo. V ponev stresemo čebulo, jo solimo in pražimo, dokler se ne zmehča in razpade. Dodamo gobe, jih prepražimo toliko, da porjavijo, šele nato dodamo česen. Dobro premešamo. Dodamo sladko smetano in ajdovo kašo. Po okusu posolimo in popopramo. Ponovno mešamo, da razporedimo sestavine in kuhamo dobrih 5 minut. Stresemo na krožnike, ter posujemo s peteršiljem.

Čas priprave: 1 ura

 

Naše priporočilo: Namesto jurčkov lahko uporabimo tudi lisičke ali mešane gobe. Postrežemo jo lahko toplo kot prilogo ali glavno jed, zelo okusna je tudi hladna kot solata.

 

Pečenka s suhimi slivami

 

Sestavine:

- 1 kg svinjske ribice (2 fileja)

- 80 g masla

- 3 žlice sončničnega olja

- sol in poper

- 200 g suhih sliv

- 5 dcl aromatičnega štajerskega belega vina

- 2 žlici kisle smetane

- lovorov list

- 1 žlica domače ribezove marmelade

 

Predpriprava:

Suhe slive dobro operemo v mlačni vodi in jih odcedimo. V posodo za kuhanje vlijemo vino in dodamo lovorov list. Kuhamo do vretja in kozico odstavimo. Dodamo suhe slive in jih v vinu mariniramo vsaj 3 ure (po možnosti čez noč).

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Svinjska fileja natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo maslo in olje, na katerem svinjska fileja na hitro opečemo s vseh strani (do svetlo rumene barve). Nato ponev v kateri smo pekli meso z mesom prestavimo v vročo pečico in zalivamo s pečenkinim sokom. V pečici se pečenka naj peče 20 min. 

Po peki meso odstranimo iz pekača in vanj vlijemo marinado suhih sliv (slive zadržimo izlijemo zgolj tekočino). Kuhamo 10 min, odstavimo iz ognja in primešamo ribezov žele in kislo smetano. Vložimo suhe slive ter vse skupaj na hitro pokuhamo.

Narežemo meso in po njemu prelijemo omako.

Čas priprave: 2 uri

 

Naše priporočilo: K omaki lahko dodamo tudi kuhane kostanje. Kot prilogo k pečenki pa priporočamo žičnike, široke rezance, pire (korenčkov, zelenin) ali štruklje.

 

Ocvrt piščanec s praženim krompirjem in bučnimi semeni

 

Sestavine:

- na poljubne kose razrezan cel piščanec

- pol kilograma krompirja

- bučna semena

- 1 dcl belega olja

- 2 čebuli, 3 stroki česna

- sok ene limone

- muškatni orešček, sol in poper po okusu

- bela moka, jajca, drobtine

- olje za cvrenje 

 

Priprava:

Priprava piščanca: V lonček nalijemo 1 dcl belega olja in dodamo sesekljan česen, sok limone, nariban muškatni orešček, sol in poper. Vse skupaj premešamo in s to marinado polijemo piščančje kose in dobro natremo meso. Meso postavimo za cca. 1 uro v hladilnik, da se začimbe med seboj dobro povežejo. Ko je meso prepojeno, ga vzamemo iz hladilnika in v 3 globoke krožnike ločeno nasujemo belo moko, ubijemo jajca in jih premešamo  in natrosimo drobtine. Vsak kos mesa prvo povaljamo v moki, nato v umešanih jajcih in nato v drobtinah. Ko s tem končamo, v ponev nalijemo olje za cvrenje in meso ocvremo v vročem olju.

Priprava praženega krompirja z bučnimi semeni: Krompir operemo pod tekočo vodo in ga neolopljenega naložimo v večjo posodo, kateri dodamo toliko vode, da krompir pokrijemo. Vodo malo osolimo in posodo pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju 20 minut. Ko je krompir kuhan, ga odstavimo, vodo odcedimo in krompir ulopimo in narežemo na kolobarje. Nato sesekljamo čebulo, ki jo prepražimo na olju. Dodamo krmopir in ga pražimo na nizki temperaturi, proti koncu temperaturo zvišamo. Krompir konstantno mešamo, da se enakomerno prepraži in med praženjem solimo in popramo po okusu. Ko je krompir prepražen, ga odstavimo iz štedilnika in mu dodamo še bučna semena, ki jih lahko nasekljamo ali ne. Vse skupaj premešamo in postrežemo, skupaj z ocvrtim piščancem. 

Čas priprave: 2 uri

 

Telečja obara z žličniki

 

Sestavine:

- 400 g teletine

- 2 žlici olja

- 2 čebuli in 2 stroka česna

- lovorjev list, ščepec timijana in majarona, sol in poper

- 2 korenčka

- 50 g bele moke

- 1 dcl kisle smetane

 

Priprava:

Teletino narežemo na manjše kose. Nato sesekljamo čebulo in česen, ki ju prepražimo na olju. Dodamo meso in na kolobarje narezano korenje. Dodamo vse začimbe: lovorjev list, ščepec timijana in majarona, sol in poper in nato dodamo še 1 liter vroče vode. Kuhamo na zmernem ognju in ko voda zavre, ogenj zmanjšamo in počasi kuhamo še 45 minut. Med tem pripravimo še žličnike; v majhno skledo razžvrkljamo jajce, dodamo moko, kislo smetano in nekaj mlačne vode, da dobimo rahlo zmes. Žličnike zakuhamo v juho zadnjih 15 minut. Po 45 minutaj juho odstavimo, pokrijemo in pustimo odležati 5 minut in nato postrežemo.

Čas priprave: 2 uri

 

Stročji fižol s krompirjem in ocvirki

 

Sestavine:

- pol kilograma krompirja

- 500 g stročjega fižola

- 0,5 litra kisle smetane

- 3 žlice masti z ocvirki

- sol po okusu

 

Priprava:

Krompir olupimo, ga narežemo na večje kose in ga skuhamo v osoljeni vodi. Stročji fižol dobro očistimo in narežemo na manjše kose in ga prav tako  skuhamo do mehkega v osoljeni vodi.

V manjši kozici raztalimo mast z ocvirki, kateri dodamo kislo smetano, vmes konstatno mešamo in počakamo da zavre. Ko se krompir in fižol skuhata, odlijemo vodo in v servirno skledo v plasteh naložimo najprej krompir, nato fižol in prelijemo z zabelo in postrežemo. 

Čas priprave: 45 min

 

Slivovi cmoki

 

Sestavine:

- pol kilograma krompirja

- 20 dag moke; pol ostre in pol mehke

- 2 jajci

- ščepec soli in ščepec naribanega muškatnega oreščka

- sladkor po okusu, 10 g mletega cimeta

- 1 žlica masla

- 70 g drobtin

 

Priprava:

Neolupljen krompir položimo v skledo, ga celotnega prelijemo z vodo, malo osolimo in ga kuhamo 30 minut, da se zmehča. Ko se skuha, ga odcedimo in pustimo, da se ohladi. Medtem, ko se krompir hladi, razkoščičimo slive. Nato vzamem krompir in ga naribamo,ter dodamo moko,sol in jajci. Vse skupaj z rokami zgnetemo v testo. Testo na pomokani površini razvaljamo na pol centimentra debelo in razvlečemo na 5x5 cm velike kvadratke, na sredino katerih položimo slivo in nato z roko oblikujemo cmok. Robove dobro stisnemo, da cmoki kasneje ne razpadejo. Nato na ogenj pristavimo lonec rahlo osoljene vode in ko zavre, cmoke previdno položimo v krop in jih kuhamo tako dolgo, dokler ne priplavajo na površje. Ko so kuhani, jih poberemo iz vode in odcedimo. V manjši ponvici stopimo maslo, na katerem prepražimo drobtine do zlato-rjave barve in cmoke povaljamo v drobtinah. Nato jih položimo na servirni krožnik in po okusu posujemo z cimetom in sladkorjem. 

Čas priprave: 45 min

 

Pohorska omleta

 

Sestavine:

- 3 jajca

- 3 žlice sladkorja

- 3 žlice ostre moke

- 3 žlice brusnične marmelade

- 250 ml sladke smetane

- sladkor v prahu za posip

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 220°C. Okroglo ponev (tortni model) namastimo z maslom ali margarino ter pomokamo. 

Rumenjake in beljake ločimo v dve skledi. Rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto umešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg. V stepene rumenjake najprej vmešamo dve žlici stepenih beljakov, nato pa zmesi dodamo moko in jo vmešamo z ročno metlico. Na koncu nežno in počasi vmešamo še preostanek snega. Testo vlijemo v pripravljeno ponev in ga 12 minut pečemo.

Stepemo sladko smetano. Pečeno omleto vzamemo iz pečice in na eni polovici debelo premažemo z brusnično marmelado. Prepognemo in serviramo na krožnik. Potrosimo s sladkorjem v prahu, ob strani okrasimo s stepeno smetano in postrežemo. 

Čas priprave: 45 min

 

Naše priporočilo: Predstavljen je klasičen recept za Pohorsko omleto. Mi se radi z njo poigramo in jo obarvamo s sezonskimi okusi. Dodamo sveže borovnice, maline, robide ali jagode. V zimskem času pa sadje iz domačih komopotov. Izredno okusna je češnjeva in hruškova.

 

Šarkelj

 

Sestavine:

- 4 jajca

- 2 vrečki vanilijevega sladkorja

- 3 žlice kakava

- pol vrečke pecilnega praška

- naribana limonina lupinica ene limone

- 3 jogurtovi lončki bele moke

- 2 jogurtova lončka belega sladkorja

- 1 jogurtov lonček mleka

-1 jogurtov lonček belega olja

 

Priprava:

Jajca, sladkor, limonino lupinico in vanilijev sladkor penasto umešamo z mešalnikom. Med mešanjem nato počasi vivamo mleko in olje. Ko vse skupaj premešamo, dodamo še moko, ki jo predčasno pomešamo s pecilnim praškom. Polovico mase zlijemo v model za šarkelj, ki ga predhodno namastimo in pomokamo. V drugo polovico mase vmešamo kakav in jo zlijemo v model. Pečemo pri 200 stopinjah, cca. 45 minut. Nato vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Ko se dobro ohladi, stresemo iz modela in posujemo s sladkorjem. 

Čas priprave: 1 uro

 

Vanilijev sladoled z bučnim oljem

 

Sestavine:

- 1 žlica bučnega olja

- 1 razpolovljen vanilijev strok

- 4 rumenjaki

- 400 ml mleka

- 150 ml sladke smetane

- 150 g sladkorja v prahu 

 

Priprava:

Mleko skupaj z vanilijevim strokom počasi segrevamo v kozici skoraj do vretja. Nato odstavimo in pustimo odležati 15 minut, da se mleko navzame arome vanilije. Po 15 minutah odstranimo strok. Nato penasto srepemo rumenjake in sladkor, ter mešanico zlijemo v mleko, ki ga nato postavimo na majhen ogenj in mešamo, dokler se ne zgosti. Ne sme zavreti,saj lahko jajca zakrknejo! Ko se zmes zgosti, jo odstavimo in pustimo, da se ohladi. Nato rahlo stepemo sladko smetano, jo vmešamo v ohlajeno zmes in postavimo v zmrzovalnik za 3 ure, da zamrzne. Ko je zmes zmrznjena, sladoled postrežemo v ohlajeno posodico in čez prelijemo žlico bučnega olja,poljubno še lahko posujemo z bučnimi semeni. 

Čas priprave: 4 ure

 

E-novice

Prejmite ugodnosti na vaš e-mail

Želite biti na tekočem z dogajanjem v Betnavi? Naroči se na novičke in ne zamudi nobene posebne ponudbe več in bodi obveščen o vseh prihajajočih eventih.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki