+386 059 344 100 hotel@betnava.si

Okusni recepti I FEEL local

Domača ocvirkovka

 

Sestavine:

- 250 g gladke moke

- 250 g ostre moke

- ščep soli

- 20 g kvasa

- 1 žlička olja

- 1 rumenjak

- 100 g domačih ocvirkov

 

Priprava:

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo tri žlice mlačne vode in žličko moke. Premešamo in pustimo, da vzhaja. Ta kvasec pomešamo s preostankom moke, oljem in soljo. Dolijemo mlačno vodo in umešamo gladko testo, ki ga pustimo počivati 30 min. 

Testo raztenimo in ga oblikujemo v krog, ki ga premažemo z rumenjakom po katerem posujemo ocvirke.

Pečemo pri 180°C, 15 min

 

 

Okusna gobova juha

 

Sestavine:

- 200 g svežih jurčkov

- 3 krompirji

- 1 velika čebula in 2 stroka česna

- 4 vejice peteršilja

- 2 lovorjeva lista 

- ščep soli in popra

- moka za zgostitev

- kisla smetana

 

Priprava:

Na par kapljicah olja prepražimo na drobne koščke narezano čebulo. Ko postrekleni, dodamo sveže, na lističe narezane jurčke (lahko tudi mešane gobe) in na kocke narezan krompir. Vse skupaj pražimo na zmernem ognju 10 minut. V kolikor želimo lahko v manjših količinah dodamo tudi zelenjavo, kot so korenček, grašek in por.  Dodamo lovorov list, stisnjen česen, del peteršilja in zalijemo z vodo. Dodamo sol in poper po okusu. Kuhamo dokler niso gobe in krompir kuhani. Za zgostitev lahko del krompirja pretlačimo ali pa dodamo žlico moke, ki smo jo pred tem umešali v hladno vodo.

Kuhamo še 5 minut nakar dodamo preostali sesekljan peteršilj, lahko tudi drobnjak in žlico kisle smetane. 

Čas priprave: 1 ura

 

Naše priporočilo: Juha je okusna že sama po sebi, v kolikor pa želimo piko na i pa jo postrežemo z domačimi ajdovimi žganci z zabelo.

 

Ajdova kaša z jurčki

 

Sestavine:

- 200 g ajdove kaše

- 500 g jurčkov

- 1 velika čebula

- 2 stroka česna

- 1 dcl sladke smetane

- 3 stroki česna

- 50 g masla

- ščep soli in popra

- peteršilj

 

Priprava:

V slani vodi kuhamo ajdovo kašo na zmernem ognju nekje 20 minut. Ko nabrekne, jo odcedimo. Gobe očistimo, operemo in osušimo s papirnato brisačo. Razrežemo jih na debele lističe. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Pristavimo večjo ponev, na kateri razpustimo maslo. V ponev stresemo čebulo, jo solimo in pražimo, dokler se ne zmehča in razpade. Dodamo gobe, jih prepražimo toliko, da porjavijo, šele nato dodamo česen. Dobro premešamo. Dodamo sladko smetano in ajdovo kašo. Po okusu posolimo in popopramo. Ponovno mešamo, da razporedimo sestavine in kuhamo dobrih 5 minut. Stresemo na krožnike, ter posujemo s peteršiljem.

Čas priprave: 1 ura

 

Naše priporočilo: Namesto jurčkov lahko uporabimo tudi lisičke ali mešane gobe. Postrežemo jo lahko toplo kot prilogo ali glavno jed, zelo okusna je tudi hladna kot solata.

 

Pečenka s suhimi slivami

 

Sestavine:

- 1 kg svinjske ribice (2 fileja)

- 80 g masla

- 3 žlice sončničnega olja

- sol in poper

- 200 g suhih sliv

- 5 dcl aromatičnega štajerskega belega vina

- 2 žlici kisle smetane

- lovorov list

- 1 žlica domače ribezove marmelade

 

Predpriprava:

Suhe slive dobro operemo v mlačni vodi in jih odcedimo. V posodo za kuhanje vlijemo vino in dodamo lovorov list. Kuhamo do vretja in kozico odstavimo. Dodamo suhe slive in jih v vinu mariniramo vsaj 3 ure (po možnosti čez noč).

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Svinjska fileja natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo maslo in olje, na katerem svinjska fileja na hitro opečemo s vseh strani (do svetlo rumene barve). Nato ponev v kateri smo pekli meso z mesom prestavimo v vročo pečico in zalivamo s pečenkinim sokom. V pečici se pečenka naj peče 20 min. 

Po peki meso odstranimo iz pekača in vanj vlijemo marinado suhih sliv (slive zadržimo izlijemo zgolj tekočino). Kuhamo 10 min, odstavimo iz ognja in primešamo ribezov žele in kislo smetano. Vložimo suhe slive ter vse skupaj na hitro pokuhamo.

Narežemo meso in po njemu prelijemo omako.

Čas priprave: 2 uri

 

Naše priporočilo: K omaki lahko dodamo tudi kuhane kostanje. Kot prilogo k pečenki pa priporočamo žičnike, široke rezance, pire (korenčkov, zelenin) ali štruklje.

 

Pohorska omleta

 

Sestavine:

- 3 jajca

- 3 žlice sladkorja

- 3 žlice ostre moke

- 3 žlice brusnične marmelade

- 250 ml sladke smetane

- sladkor v prahu za posip

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 220°C. Okroglo ponev (tortni model) namastimo z maslom ali margarino ter pomokamo. 

Rumenjake in beljake ločimo v dve skledi. Rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto umešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg. V stepene rumenjake najprej vmešamo dve žlici stepenih beljakov, nato pa zmesi dodamo moko in jo vmešamo z ročno metlico. Na koncu nežno in počasi vmešamo še preostanek snega. Testo vlijemo v pripravljeno ponev in ga 12 minut pečemo.

Stepemo sladko smetano. Pečeno omleto vzamemo iz pečice in na eni polovici debelo premažemo z brusnično marmelado. Prepognemo in serviramo na krožnik. Potrosimo s sladkorjem v prahu, ob strani okrasimo s stepeno smetano in postrežemo. 

Čas priprave: 45 min

 

Naše priporočilo: Predstavljen je klasičen recept za Pohorsko omleto. Mi se radi z njo poigramo in jo obarvamo s sezonskimi okusi. Dodamo sveže borovnice, maline, robide ali jagode. V zimskem času pa sadje iz domačih komopotov. Izredno okusna je češnjeva in hruškova.

 

E-novice

Prejmite ugodnosti na vaš e-mail

Želite biti na tekočem z dogajanjem v Betnavi? Naroči se na novičke in ne zamudi nobene posebne ponudbe več in bodi obveščen o vseh prihajajočih eventih.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki